piątek, 4 października 2013

Pigwowiec lepszy od cytryny

Owoce pigwowca doskonale nadają się, jako dodatek do herbaty. Ponieważ owoce są twarde i mało mięsiste, trzeba cierpliwości, aby je skroić w drobniutki kosteczki czy plasterki. Wystarczy je ususzyć, by potem susz wykorzystać do herbaty. To przepis dla leniwych. Można zerwać owoce i przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy, jeśli nie są uszkodzone. Dla jeszcze bardziej leniwych polecam zostawienie owoców na krzakach pigwowca Doskonale przetrzymują mrozy i przetrwają nawet do Świąt Bożego Narodzenia.
Owoce pigwowca są bardzo kwaśne, bogate w pektyny i witaminę C. Najlepsze na przetwory są po przymrozkach.
Moja koleżanka pokrojone zasypuje dużą ilością cukru i kiedy owoce puszczą sok, wkłada je do słoiczka, zalewa sokiem. Nawet nie trzeba pasteryzować. 




Pigwa i pigwowce



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...