wtorek, 1 września 2015

Cykoria podróżnik (Cichorium intybus L.)

To wszędobylskie zielsko z niebieskimi kwiatami (czasem białe lub różowe) można spotkać przy drogach i bezdrożach, ale również na miejskich trawnikach.
To cykoria, znana jako składnik kawy zbożowej, będąca również składnikiem kawy Inki. Inulina zawarta w korzeniu cykorii (odmiany var. sativum) po ususzeniu, zmieleniu i uprażeniu przemienia się w związek o aromacie przypominającym kawę. Doskonale pamiętam smak i zapach gotowanej u babci kawy zbożowej marki 'Turek'. Piło się kawę na śniadanie zagryzając plackami - prozakami, pieczonym bezpośrednio na blasze kuchennej. 
Owocem cykorii są 2- 5 niełupki (widoczny na zdjęciu poniżej).



Wedle legendy modry kolor nabyła na pamiątkę pewnej białogłowy. Biedactwo wypłakiwało oczy za ukochanym, który jak cykoria udał się w podróż. Czy wart był tylu łez, tego nie wie nikt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...