W Azji na takie stany niedocukrzenia mają owoce kaki, pyszne, słodkie i zdrowe, zajadają się nimi od stuleci.
Na polski rynek dotarły niedawno.
Kaki, jak na owoc jest bardzo kaloryczny, ale może to atut, bo można go wykorzystać do robienia deserów, galaretek lub konfitur (co osobiście uważam, że to grzech, bo po co przetwarzać coś co jest doskonałe).
Persymona, kaki, hebanek, szaron, hurma - pod taka nazwą występują owoce z wyglądu podobne do pomidorów. Smakiem przypominają wg mnie gotową, już przetworzoną konfiturę z dyni.
Ja dopiero dzisiaj odkryłam smak i walory odżywcze kaki. Jest tanie, bogate w karoten, przeciwutleniacze i przeciwrakowe fitozwiązki. Posiadają całą gamę witamin, w tym z grupy B, mikroelementów ważnych i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Kaki, jak na owoc jest bardzo kaloryczny, ale może to atut, bo można go wykorzystać do robienia deserów, galaretek lub konfitur (co osobiście uważam, że to grzech, bo po co przetwarzać coś co jest doskonałe).
Suszone lub kandyzowane mogą być lepsze od tradycyjnych placków.
Kaki nadaje się do dekorowania przyrządzanych potraw.
Kaki nadaje się do dekorowania przyrządzanych potraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz