Szukaj na tym blogu

wtorek, 11 sierpnia 2020

Oset Carduus

Oset to nazwa ludowa na określenie kilku rodzajów z rodziny złożonych Asteraceae, o kłujących pędach, szczególnie z rodzajów oset Carduus, ostrożeń Cirsium, popłoch Onopordon czy nawet dziewięćsił Carlina.
W praktyce najczęściej dotyczy najpospolitszego rodzaju ostrożeń Cirsium, a zwłaszcza uciążliwy chwast ostrożeń polny Cirsium arvense.

Kwiaty zebrane w koszyczek. Puch kielichowy tzw. aparat lotny składający się z pierzastych włosków służy do rozsiewania owoców. Wyróżniane przez botaników rodzaje oset i ostrożeń są do siebie bardzo podobne, a różnią się tym, że puch kielichowy pierwszego tworzą pojedyncze, ewentualnie z zadziorkami, włoski, a tego drugiego włoski pierzaste

 
  
 

Ostrożeń łąkowy Cirsium rivulare i ostrożeń warzywny Cirsium oleraceum to pospolite rośliny łąkowe, o dużych i miękkich, niekłujących liściach.
Jak wynika z badań terenowych do Polskiego Atlasu Etnograficznego, liści ostów używano na Podhalu i w Beskidach do przyrządzania głodowych polewek. Miękkolistny ostrożeń łąkowy był często odróżniany od innych ostów i nazywany szczerbak, szczerbacz, scyrbok itp. W XIX wieku był powszechnie używany na przednówku w znacznej części Karpat. Zaznaczyć przy tym należy, że nazwa szczerbak była też używana na określenie cykorii podróżnik Cichorium intybus.

Osetnik to również nazwa gatunku motyla (rusałka osetnik), którego gąsienice odżywiają się różnego typu ostami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...