W praktyce najczęściej dotyczy najpospolitszego rodzaju ostrożeń Cirsium, a zwłaszcza uciążliwy chwast ostrożeń polny Cirsium arvense.
Kwiaty zebrane w koszyczek. Puch kielichowy tzw. aparat lotny składający się z pierzastych włosków służy do rozsiewania owoców. Wyróżniane przez botaników rodzaje oset i ostrożeń są do siebie bardzo podobne, a różnią się tym, że puch kielichowy pierwszego tworzą pojedyncze, ewentualnie z zadziorkami, włoski, a tego drugiego włoski pierzaste
Ostrożeń łąkowy Cirsium rivulare i ostrożeń warzywny Cirsium oleraceum to pospolite rośliny łąkowe, o dużych i miękkich, niekłujących liściach.
Jak wynika z badań terenowych do Polskiego Atlasu Etnograficznego, liści ostów używano na Podhalu i w Beskidach do przyrządzania głodowych polewek. Miękkolistny ostrożeń łąkowy był często odróżniany od innych ostów i nazywany szczerbak, szczerbacz, scyrbok itp. W XIX wieku był powszechnie używany na przednówku w znacznej części Karpat. Zaznaczyć przy tym należy, że nazwa szczerbak była też używana na określenie cykorii podróżnik Cichorium intybus.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz